Často kladené otázky

Tavené sýry jsou vyráběné z jednoho, anebo více druhů sýrů, které jsou vystavené zahřátí na teplotu nejméně 70 °C (u našich sýrů je záhřev na teplotu 113–140 °C) a jsou roztavené za přítomnosti tavící soli s přidáním, nebo bez přidání dalších mléčných produktů, jako je máslo, sušené mléko, syrovátka, tvaroh.

Sýry Veselá kráva® s výjimkou masových příchutí (Veselá kráva® Šunková) jsou vhodné pro vegetariány. Suroviny nakupované pro výrobu tavených sýrů Veselá kráva obsahují mikrobiální syřidlo.

Ano, všechny roztíratelné sýry Veselá kráva® kromě produktů Sýr a Křup jsou bezlepkové. V produktech Sýr a Křup je alergen lepek (pšenice, ječmen), uvádíme ho ve složení tučně.

Tavené sýry se skládají z vody a živin. Sušina je pevná složka, která zbyde po vysušení produktu a obsahuje živiny, včetně tuků, bílkovin, laktózy a minerálních látek.

Pokud bychom ze sýru odstranili vodu, zůstane nám jen sušina, ve které je obsažen tuk. Obsah „tuku v sušině“ tedy nepředstavuje celkový obsahu tuku v sýru, ale obsah tuku jen v sušině. Hodnoty sušiny se liší u jednotlivých druhů sýru. Podle následujícího pravidla je možné přibližně vypočítat celkový obsah tuku v gramech pro různé druhy sýrů na 100 g:

Celkový tuk (v g) = tuk v sušině x obsah sušiny / 100

Průměrný celkový obsah tuku uvádíme v tabulce výživových hodnot na 100 g výrobku, kterou naleznete na obalech všech produktů nebo v popisech jednotlivých produktů v sekci Naše sýry.

Obnovené odtučněné mléko je odtučněné mléko, ze kterého bylo pomocí procesu sušení odstraněno určité množství tekutiny pro snazší uchovávání a delší trvanlivost. Při výrobě je sušená složka zpět rehydratována do kapalného stavu přidáním pitné vody.

Všechny naše tavené sýry mají jemnou a vyváženou chuť, jsou vyráběné z mléčných výrobků na bázi pasterovaného mléka a tavené při vysokých teplotách. Jsou vhodné jak pro děti, tak i pro těhotné ženy.

Děti mohou sníst jednu porci denně, což odpovídá jedné porci mléčných výrobků. Dospívající si mohou dát dvě porce denně, neboť jejich potřeba vápníku je vyšší. V případě zdravé a vyvážené stravy uspokojí tři dávky (čtyři v případě dětí a mládeže) mléka a mléčných výrobků (mléko, jogurt nebo sýr) denně denní potřebu vápníku většiny lidí.

Naší snahou je, aby každý náš výrobek měl zastoupení v co největším počtu obchodů a obchodních řetězců. Každý obchod či prodejce má však vlastní politiku nákupu, proto pokud ve vašem obchodě chybí některý z našich výrobků, kontaktujte prosím přímo management obchodu.

Bohužel si spotřebitelé nemohou objednat zboží přímo od nás, ale výrobky z portfolia Veselá kráva® jsou dostupné ve většině obchodních řetězců ve vaší oblasti. Pokud se Vám naše výrobky nedaří sehnat, rádi Vám pošleme přehled prodejců. V tom případě se na nás prosím obraťte pomocí kontaktního formuláře, který naleznete v sekci Kontakt.

Syrovátka je jednou ze složek mléka. Jedná se o kapalnou složku, která zbyde po sražení mléka během procesu výroby sýru. Syrovátka se skládá především z laktózy, bílkovin a minerálních látek, jako je například vápník.

Zahuštěná prokysaná syrovátka je surovina, která se získává při zpracování mléka. Již celá desetiletí se používá při výrobě másla. Vyrábí se ze složek mléka, například ze syrovátky. Všechny procesy, které probíhají při výrobě zahuštěné prokysané syrovátky, jako mléčné kvašení, jsou na čistě biologické a fyzikální bázi. Zahuštěná prokysaná syrovátka se používá k výrobě tavených sýrů bez přídatných látek, podobně je tomu i v případě nové receptury Veselé krávy®.